De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,6 procent lager op 332,18 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 504,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen 0,4 en 0,6 procent.
ING zakte 1,3 procent. De bank en verzekeraar boekte in het tweede kwartaal bijna een kwart minder winst dan een jaar eerder. De winst viel ook lager uit dan analisten hadden verwacht. De gevolgen van de economische crisis in Europa laten zich volgens het concern steeds meer voelen. ING bouwde zijn posities in Spanje af en zag zich gedwongen grotere voorzieningen te treffen voor slechte leningen.
Grootste stijger
Heineken was de grootste stijger in de AEX met een winst van 0,7 procent. De bierbrouwer blijft in gesprek met Fraser & Neave (F&N) over de overname van diens belang in Asia Pacific Breweries (APB). Heineken benadrukte dat het eigen bod niet vergelijkbaar is met het bod dat dinsdag door Kindest Place Groups werd uitgebracht.
Corio was de sterkste daler met een min van 4 procent. Het vastgoedfonds verwacht dat het direct resultaat dit jaar marginaal lager zal uitvallen dan in 2011. Eerder ging Corio nog uit van een direct resultaat vergelijkbaar met dat van vorig jaar. Ook verlaagde UBS het beleggingsadvies voor het aandeel.
CSM
In de MidKap ging CSM aan kop met een plus van 3,1 procent. Beleggers waren tevreden over de kwartaalcijfers, die de producent van bakkerijbenodigdheden en melkzuur naar buiten bracht. Uitzender USG People stond onderaan met een min van 2,7 procent.
Kendrion ging bijna 11 procent omlaag. De producent van elektromagnetische componenten waarschuwde dat de winst dit jaar aanzienlijk lager zal uitvallen dan eerder werd verwacht. De winstval is volgens het bedrijf te wijten aan de economische crisis.
Standard Chartered
In Londen won Standard Chartered ruim 5 procent en herstelde daarmee wat van het forse koersverlies van een dag eerder. De Britse bank, die zijn licentie in New York dreigt kwijt te raken wegens vermeende schendingen van sancties tegen Iran, zakte dinsdag ruim 17 procent.
De euro was 1,2375 dollar waard, tegen 1,2420 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 93 dollar per vat en Brentolie zakte 0,5 procent tot 111,40 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl